08 September, 2015

«Бібліотек@ - стратегія розвитку»

Керівник інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку» Світлана Усенко за підтримки Посольства США в Україні брала участь у VI-му Львівському бібліотечному форумі «Бібліотек@ - стратегія розвитку», який відбувся одночасно із 22-м Форумом видавців всієї України.
Читальна зала Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім.Івана Франка зібрала більше 250 директорів та провідних спеціалістів публічних, наукових та спеціальних бібліотек всієї України, щоб обговорити та прийняти стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні.


В межах форуму бібліотечна спільнота мала змогу зустрітися з представниками Міністерства культури України, Української бібліотечної асоціації, народними депутатами, науковцями, німецькими, литовськими і польськими бібліотекарями. На прикладі розвитку бібліотечної мережі саме цих країн будувалася стратегія розвитку і українських книгозбірень.
Усі запропоновані рецепти по реформуванню бібліотечної справи буде збалансовано в одному документі, у Стратегії розвитку бібліотечної справи до 2025 року.
Залишилося яскраве враження від лекції «Природа сучасної стратегії» від Олександра Саврука, кад. екон. наук, декана Києво-Могилянської Бізнес Школи. Те, що він розповідав, вразило новизною і незвичністю ідей.
“У бібліотеки немає границі фізичної, вона не обмежується приміщенням. Змінивши границі – Ви отримаєте іншу логіку”.
“Примітивно “змінити людей”, необхідно шукати людей, які змінять систему”.
 
 


Для керівників центрів «Вікно в Америку» відбувся тренінг по роботі з SMART-дошкою, вони познайомилися з кращими прикладами реклами книги у соціальних мережах (взаємодія бібліотеки і видавництв), брали участь у відкритій дискусії «Книга і бібліотека у житті українських та американських військових, їх познайомили з перекладами американської літератури, подарували книгу Марка Дж.Конверсіно «Спільна війна: Провал операції «Френтік» 1944-1945», яку тепер треба гідно презентувати українським читачам.
 

Було цікаво і корисно довідатися від заст. директора Мюнхенської міської бібліотеки як розробляли стратегію і реалізували проект «Up Date», головною метою якого було залучення до бібліотеки підлітків. Цифри і факти приголомшили слухачів. Маємо надію реалізувати щось подібне у власній бібліотеці.
 


Як завжди вразила кількість пересічних людей на Книжковому форумі, які приходили туди у пошуках книжкових новинок і задля зустрічей з письменниками.

No comments:

Post a Comment