25 April, 2018

Батьківщина у вигнанні


За підтримки земляцтва кримських татар м. Дніпро відбулася зустріч з політв’язнем, зам. голови Меджлісу кримських татар Ахтемом Чийгозом. Він розповів про ситуацію в Криму, як він її бачить і оцінює, про порушення прав людини, поділився своїми думками про окупантів Криму і оптимістичними прогнозами на майбутнє Криму.
В межах зустрічі відбулася презентація фотовиставки Анастасії Власової  Ця дівчина стала свідком другого вигнання кримськотатарського народу. Вона створила художню розповідь про життя трьох татарських родин на Львівщині. Відвідувачі заходу переглянули відеозвернення фотохудожниці.
Виставка експонувалася у бібліотеці в межах проекту «Мандрівна галерея», вона була надана культурним центром «Американський Дім», м.Київ.
Можливо ці фото надихнуть художників Дніпра сміливіше висвітлювати життя кримських татар. Є в ньому і сумні, і веселі, і смачні сторінки. Було приємно познайомитися зі студентками Медичної академії Султаніє Халіповою та Ельмаз Аблаєвою, випускником Університету залізничного транспорту Рефатом Аблязовим, підприємцями та іншими членами кримськотатарської громади у Дніпрі.
Бібліотекарі розуміють, щоб зберегти знання кримськотатарської мови, знадобляться підручники і книги. Була розгорнута виставка книг кримськотатарською мовою з фондів Відділу іноземних мов і літератури.
На кінець теплої зустрічі з Ахтемом Чийгозом відбувся обмін подарунками і сувенірами, фотосесія на пам'ять, обмін візитками.
Кількість учасників – 45 осіб.

Усенко Світлана:
Емоційний відгук юної Анастасії Анастасия Фесюра на зустріч з Ахтемом Чийгозом, заступником Голови Меджлісу кримськотатарського народу, що відбулася у Дніпропетровській обласній універсальній науковій бібліотеці.
Це була велика честь приймати такого гостя. І приємне хвилювання.
Любимо Крим, сумуємо за ним, чекаємо повернення Криму в Україну.
Хочемо допомогти тим, хто втратив батьківшину, і тим, хто облаштовується у Дніпрі зараз.
Бібліотека - це в першу чергу інформація. У другу - спілкування, нові друзі, ідеї, поради.

 
Поистине, у каждого из нас свой фронт. В этом Ахтем Чийгоз несомненно прав. И касается это не только войны с Россией. Кто-то изо дня в день ведет борьбу против бюрократии, а кто-то сражается за права женщин, кто-то пытается добиться лучшей жизни для бездомных животных, а кто-то заступается за ветеранов АТО перед водителями. Я считаю, что очень важно уметь отстоять то, во что веришь, то, что считаешь правильным, в любой сфере жизни и любой ценой. Если вы смотрели фильм "Marshall", то знаете его заглавный саундтрек "Stand Up for Something", в котором есть следующие строчки :
You can't just talk the talk
You got to walk that walk, yes you do
It all means nothing
If you don't stand up for something
And I stand up for you

Я стою за многонациональность, за проявление уважения к другим культурам, за то, чтобы изучать не только самые распространенные в мире 5-10 языков. Я стою за каждого своего друга и подругу армянку, грузинку, кореянку, немку и т.д.
Я стою за Украину, которую однажды мой прадедушка, моя прабабушка и еще с десяток родственников смогли назвать своей Родиной.
Я стою за тех, кто может подавать правильный пример, вдохновлять и мотивировать, кто может лишь парой слов вселять в людей веру и оптимизм. Поэтому спасибо за приглашение, Эльвин Кадыров (Elvin Kadyrov)! Было очень интересно! Временами даже пробирало до мурашек и слез. Я услышала ответы на интересующие вопросы и смогла сложить некоторые пазлы. Надеюсь, это не последняя наша встреча в Днепре!




No comments:

Post a Comment